Paardrijden is zoveel meer….

Herken je dat ontspannen en voldane gevoel na het paardrijden? Even je hoofd leeg maken en niet bezig zijn met de alledaagse dingen, maar alleen jij en het paard waarop je rijdt. Zelf herken ik dit gevoel zeker en ik denk ook dat dit het paardrijden zo speciaal maakt. Want paardrijden biedt zoveel meer dan alleen het rijden. Wist je dat paardrijden kan bijdragen aan: het vergroten van zelfvertrouwen, het ontwikkelen van evenwicht, het ontspannen van spieren, het opbouwen van conditie en het bevorderen van sociale contacten? 

Om je hier een beeld van te geven, wil ik je graag meenemen in het verhaal van een meisje dat ik begeleid: Babette. Babette is een meisje van 8 jaar met het Chung-Jansen Syndroom, wat zich uit in verschillende gedragsproblemen, prikkelgevoeligheid, vermoeidheid en lage spierspanning. Ik vertelde haar wel eens verhaaltjes over de paardjes en dit had vanaf het begin haar interesse. Daarom besloot ik haar eens mee te nemen naar de manege. Eerst vond Babette dit spannend, want dit was nieuw voor haar en nieuwe dingen zijn altijd spannend. Toen Babette wat gewend was aan het aaien en poetsen van de pony’s, vroeg ze mij of ze eens mocht paardrijden. Een tijdje later mocht Babette voor de eerste keer paardrijden. In het begin was ze wat onwennig en gespannen, dus bouwden we het geleidelijk op tot ze durfde op te stappen. Babette kletste wat tegen haar pony en werd hier zelf rustig van. Vervolgens begonnen we met rustig stappen. Er kwam een grote grijns op het gezicht van Babette en na een half rondje zei ze vrolijk: ‘Ik kan het, ik kan het!’ Er was zelfvertrouwen en ontspanning te zien in de houding van Babette, hoe bijzonder! Inmiddels is Babette wat gewend aan het paardrijden en heeft zij het grootste plezier in figuurtjes rijden en gaat zij het liefst in draf door de bak. Dus ja, paardrijden is zóveel meer…

Dorinda, ambulant begeleider